Ми живемо не для того, щоб їсти
але ми їмо для
того, щоб жити.
Сократ.
Ми – те, що ми їмо. У нашій їжі
міститься величезна кількість поживних речовин, і всі вони відповідають за
певну функцію організму. Від правильного харчування залежить стан здоров’я
кожної людини. Якщо обід нам часто заміняе суп з пакету, а почуття голоду
тамуеться сухариками чи хот-догом, не варто дивуватися різноманітним проблемам
зі здоров’ям.
Найпоширеніший спосіб подбати про свій організм – це харчуватися
здоровою їжею і не переїдати.
Китайське прислів’я про те, що треба вставати
з-за столу трішки голодним, дієтологи вважають золотим правилом здорового
харчування.Інша мудрість каже : якщо ви встаете з-за столу голодним,то ви-ситі,
а якщо встаєте ситим – то ви переїли. Відчуття ситості з’являється за двадцять
хвилин після потрапляння їжі в організм. Якщо ж без упину закидати в шлунок їжу
аж до відчуття того, що нарешті ви наїлися, будьте певні, що ви з’їли забагато
і ніякої користі від цього організму не буде, лише зайві кілограми. Сідати за
стіл потрібно лише при появі почуття голоду, але не апетиту. Такі два стани
потрібно вміти відрізняти.
Голод
- це голос природи, який дає сигнал, що організму потрібна їжа.
Апетит
– це звичка, набута людиною протягом життя і проявляється бажанням поїсти
внаслідок зміни настрою, певної ситуації, настання становленого часу, впливу
виду, смаку, запаху їжі і навіть однієї думки про ту або іншу їжу. Бажання
з’їсти „щонебуть смачненьке” нерідко з’являється на тлі повної ситості і
насправді є наслідком повного психологічного дискомфорту (наприклад, відчуття
тривоги). Тоді як людина, що підкоряється своєму апетиту, бажає їсти зготовлену
і приправлену їжу, то голодний може з’їсти з насолодою суху скоринку хліба.
Якщо
ви хочете харчуватися раціонально, не переїдати і зберегти здоров’я, вам варто
сформувати нову звичку: їсти лише тоді, коли з’являється справжній голод,
відсутнє відчуття ситості.
Поживні
речовини.
В
повсякденному харчуванні обов’язково мають бути: білки, жири, вуглеводи,
вітаміни, мінеральні речовини, клітковина, вода.
Для
дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний
будівельний матеріал для організму. В разі його нестачі виникає гальмування росту.
Необхідно пам’ятати, що саме в продуктах тваринного походження білки є
повноцінними. Дуже корисним для організму дітей та підлітків є біле м’ясо
птахів (грудинка), як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, що
практично не містить жиру. Телятина та нежирна свинина відіграє важливу роль у
кровотворенні (зокрема, його вживання рекомендують при недокрів’ї як джерело
заліза). Джерелом білка є також яйця, риба, молоко, сир, картопля, свіжа
капуста, гречана, рисова, вівсяна крупа.
Жири
– теж частинка тіла людини. Після травлення їх організм відкладає „про запас” –
під шкірою та навколо життєво важливих органів, таких як серце, печінка і
нирки. Вони захищають нас від холоду і запобігають пошкодженню внутрішніх
органів і кісток. Тому деяка кількість підшкірного жиру дуже необхідна для
підтримання здоров’я. Найбільш необхідні для організму жири знаходяться в
молоці, вершковому маслі, сметані, кефірі, йогуртах, яєчному жовтку, жирній
рибі (оселедець, скумбрія, сардини), нерафінованій олії. Ці жири знижують рівень
холестерину в крові, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
Корисність
вуглеводів для організму в тому, що вони сприяють нормалізації процесів
травлення, дають відчуття ситості на тривалий час, а деякі швидко втамовують
голод (фрукти, мед, цукор). Вуглеводи дуже калорійні. Їх надлишок у раціоні
може привести до ожиріння (особливо в дитячому віці).
Здоровий
раціон не обходиться без клітковини, оскільки вона допомагає виводити відходи з
організму. Вона також надає нашій їжі „об’єму”, підсилює моторику кишечника,
нормалізує травлення і допомагає контролювати вагу.
У
здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не вважається поживною
речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну речовин,
виводить токсичні відходи. Організм дитини дошкільного віку потребує 1,5 – 2л
рідини. Корисно також випивати склянку – півтори джерельної води. За нестачі
води в організмі людина відчуває спрагу, з’являється млявість, знижується тиск
крові. Якщо без їжі можна прожити більше місяця, то без води - лише кілька
днів.
Ключовими
компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Вони також містяться у
їжі і є важливим джерелом протеїну, вуглеводів та жирів. Вітаміни й мінерали
легко руйнуються у процесі обробки їжі, тому так важливо щодня їсти хоча б
трохи сирих овочів і фруктів.
Найпоширенішими
з вітамінів є:
- Вітамін А сприяє
росту, потрібний для нормального зору. Його багато у моркві, маслі, сирі,
яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі.
- Вітаміни групи В
необхідні для розумової і фізичної праці. Містяться вони у житньому хлібі,
вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м’ясі.
- Вітамін С запобігає
застуді, поліпшує кровообіг, сприяє росту, лікує цингу. Багато його в капусті,
картоплі, помідорах, цибулі, шипшині, часнику, лимонах, чорній смородині.
- Вітамін D зміцнює
кістки, запобігає рахітові. Міститься в молоці, печінці, житньому хлібі, яйцях,
риб’ячому жирі.
Організм дитини,
особливо в період його формування, дуже чутливий до дефіциту вітамінів. При їх
нестачі розвивається гіповітаміноз (погіршення самопочуття, швидка
втомлюваність, дратівливість, зниження захисних сил організму). Такі стани
частіше спостерігаються взимку та навесні, що пов’язано з особливостями
харчування у ці періоди. Адже тоді менше вживається свіжих овочів та фруктів та
й вміст вітамінів у цих продуктах є меншим, ніж влітку та восени. Тоді добову
потребу у вітамінах слід забезпечити змішаним раціоном харчування. Корисно
вживати щоденні вітамінні салати, які доступні кожній сім’ї:
1. Морква, яблуко,
солоний огірок, хрін, зелень петрушки.
2. Червоний буряк,
морква, майонез.
3. Редька, морква,
часник, сметана, сіль, цукор, зелень петрушки.
На формування м’язової, кісткової, нервової тканин у дітей
впливають мікроелементи: калій,кальцій,магній, залізо, йод, фосфор, цинк. Тому
у харчуванні мають бути : яблука,абрикоси, вишня, виноград, ананаси, квасоля,
огірки, капуста, риба, м’ясо, в яких їх найбільше.
Для прикладу візьмемо
кільку. Це дрібна промислова риба родини Оселедцеві. Хоча її незаслужено
відносять до дешевих сортів риби, вона - величезрий резерв кальцію. А
кальцій бере участь у формуванні кісткової тканини, стимулюе ріст учня. Під
його впливом формуються гарні й міцні зуби.А в хребті, лусці, хвості
зосереджені також запаси фосфору.
Збалансований раціон.
Той, хто дбає про своє
здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність,
різноманітність, збалансованість.
Помірність – щоб
калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму.
Різноманітність –
передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та
фрукти; м’ясо та молочні вироби).
Збалансованість –
означає правильне співвідношення цих груп продуктів.
Для того, щоб їжа
приносила користь, необхідно знати години харчування, а також правильно
розподілити, коли і які продукти вживати. Наприклад, продукти, багаті на білок
(м’ясо, рибу, яйця, горох, квасолю), вживають на сніданок та обід, а страви з
круп та овочів залишають на вечерю.
Необхідно, щоб їжа була
різноманітною. Але є продукти, вживання яких треба обмежити. Це цукор, жир,
сіль, борошняні вироби. Від надмірного вживання солодощів люди повнішають, у
них псуються зуби, вони частіше хворіють. Надлишок в організмі солі теж може
стати причиною захворювань.
Якщо ви полюбляєте
тістечка, цукерки, пиріжки, інші солодощі та вироби з борошна, запам’ятайте:
- не їжте ці страви в
проміжках між основними прийомами їжі;
- їжте з радістю не лише
морозиво і цукерки, але й цибулю, рибу, петрушку;
- улюбленої страви вдень
ви повинні з’їсти ні в якому разі не більше, ніж основної.
Пропоную вам подивитися мультики і прослухати цікаві пісеньки.
Пісенька для дітей про їжу і різні продукти.
Як Годували Ведмедика.
Збірник серій про їжу - Смішарики.
Немає коментарів:
Дописати коментар